EU3doms

 

Proiectul EU3doms are scopul de a lansa o serie de dezbateri privind viitorul Europei, cu un accent deosebit pe cele 4 libertăți ale UE. Acestea sunt importante pentru toți partenerii, pentru a stabili o cooperare pe termen lung în favoarea schimbului de experiență printr-un dialog intercultural.

Dezbaterea cu diferite grupuri țintă de cetățeni are scopul de a-i implica pe aceştia în mod direct în mai multe aspecte ale vieții, prin participare la discuții. Aceste discuții ajută la cunoașterea  oportunităţilor de influențare a deciziilor politice. Pentru aceasta, EU3doms foloseşte diverse metode, cum ar fi expoziții, concursuri, flashmoburi, bibliotecă vie, modelarea UE, povești de succes. Proiectul oferă posibilitatea unor dezbateri în rândul cetățenilor, pentru exprimarea opiniilor și arată importanța implicării lor în procesul de luare a deciziilor. Se prevede organizarea a 7 evenimente sub titlul “Ziua celor patru libertăți”, cu activități multiple, care cuprind următoarele aspecte:

  • Libera circulație a persoanelor: mobilitatea persoanelor în vârstă, mobilitatea angajaților, provocarea regiunilor rurale în scopul atragerii forței de muncă calificate, fluxul de migranți şi reinstalarea controalelor la frontiere.
  • Libera circulație a serviciilor: mobilitatea persoanelor care au propria lor afacere prin care se furnizează servicii în străinătate și libertatea cetățenilor UE de a beneficia de anumite servicii (de exemplu medicale) în aceleași condiții ca și cetățenii țărilor gazdă.
  • Libera circulație a mărfurilor și a capitalului: competitivitatea întreprinderilor locale, comparativ cu investitorii străini, penetrarea pe piețele externe, tinerii antreprenori.

“Ziua celor patru libertăți” se va desfăşura după următorul program:

Locul Data
Belgrad 24.03.2017
Miercurea Ciuc 06.05.2017
Nis 09.06.2017
Hévíz 21.08.2017
Novi Sad 08.09.2017
Lendava 24.10.2017
Eisenstadt 15.11.2017

 

Cetățenii îşi vor exprima opiniile prin chestionare online, iar rezultatele vor fi analizate în informări scurte, care oferă bază pentru evenimente. Rezultatele fiecărui eveniment, inclusiv recomandări politice elaborate cu implicarea cetățenilor vor fi incluse într-o publicație finală și vor fi prezentate la conferința finală. Vor fi invitaţi experți și responsabili implicați în decizii politice la nivel național și european, pentru a atrage atenția asupra importanței celor 4 libertăți, asupra principalelor provocări și posibile soluții pentru depășirea acestora.